fbpx >
IstraTerra | S krepitvijo povezovanja lokalnih ponudnikov do novega turističnega produkta
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, kolesarjenje, pohod, ogled, izlet, oljčno olje, oljke, oljčniki, olivno olje, sprostitev, piknik, raziskovanje
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, piknik, pohod, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, domačnost, zeleni turizem, Istra, Slovenija, odgovorni turizem, Istra Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, oljke, oljčno olje, olive, olivno olje
50925
post-template-default,single,single-post,postid-50925,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0,borderland-ver-1.12,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

S krepitvijo povezovanja lokalnih ponudnikov do novega turističnega produkta

V zadrugi Zakladi Istre in turistični agenciji IstraTerra imamo nov izziv: razviti želimo turistični produkt, ki bo povezoval turistične ponudnike in Istro kot destinacijo. Ideja je zorela že dlje časa, a udeležba na mednarodni turistični konferenci Global Green Destinations Day ji je dala nov zagon. (O udeležbi smo pisali v prispevku z naslovom IstraTerra z živimi zgodbami Istre krepi prisotnost na tujih trgih)

Izhodišče za začetek priprave skupnega turističnega produkta Istre je bilo srečanje lokalnih turističnih ponudnikov: ponudnikov namestitev, vodnikov, kmetij, izdelovalcev izdelkov ročne obrti in organizacij, ki promovirajo različne telesne aktivnosti, denimo kolesarjenje. 19 udeležencev je v Središču Rotunda v Kopru razvijalo svež in drugačen, a hkrati tradicionalno obarvan turistični produkt, ki bi odražal edinstveno gastronomsko ponudbo območja.

V viharjenju možganov, ki ga je vodil Andrej Šumer, URTP, smo iskali odgovore na vprašanja, kaj lahko vsak od vključenih v razpravo k produktu prispeva, kdo je naš kupec, kako načrtovati financiranje razvoja produkta in jasnem definiranju vlog v turizmu slovenske Istre.

Mateja Hrvatin Kozlovič iz zadruge Zakladi Istre je ob tem izpostavila tudi vloge posameznih akterjev v turizmu: »Da bi bili uspešni, moramo slediti pravilom igre v turizmu; vloga vodnika je drugačna kot vloga agencij, gostinskih obratov, apartmajev in drugih ponudnikov, ki dopolnjujejo turistično ponudbo Istre. Če naredimo načrt in se ga držimo, bo delo lažje, saj bo vsak od vpletenih celovito opravil le svojo nalogo. Tudi pri nogometu vsak člen ekipe igra svojo vlogo. Če jo odigrajo, kot je treba, je ekipa lahko uspešna.«

»Skozi debato smo ugotovili tudi, da si želimo nagovoriti specifično občinstvo, ki prisega na aktivni in zeleni turizem ter išče avtentične lokalne zgodbe, saj manjša ciljna v primerjavi s splošno in široko publiko ne pomeni le bolj obvladljivega vložka v trženjske aktivnosti, ampak tudi manjša tveganja,« je še enega od zaključkov povzela direktorica turistične agencije IstraTerra Urška Križman Vižintin.

V razpravi o virih financiranja razvoja novega turističnega produkta je beseda tekla predvsem o prednostih in slabostih tovrstnega financiranja preko razpisov ter možnostih, ki so trenutno na voljo. Našli smo najprimernejšega, hkrati pa začrtali tudi pot, ki ji bo sledil razvoj produkta.

Naše delo se z razvojem poslovnega modela in pripravo prijave na izbrani razpis šele začenja, a kmalu bomo lahko o novem skupnem turističnem povedali več.