fbpx >
IstraTerra | 3 doživetja, ki morajo biti del tvojega jesenskega obiska Istre
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, kolesarjenje, pohod, ogled, izlet, oljčno olje, oljke, oljčniki, olivno olje, sprostitev, piknik, raziskovanje
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, piknik, pohod, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, domačnost, zeleni turizem, Istra, Slovenija, odgovorni turizem, Istra Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, oljke, oljčno olje, olive, olivno olje
52058
post-template-default,single,single-post,postid-52058,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0,borderland-ver-1.12,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

3 doživetja, ki morajo biti del tvojega jesenskega obiska Istre

Vsak letni čas zaznamuje Istro v posebnih  barvah, vonjih in okusih. Jesen je vsekakor v znamenju trgatve grozdja, obiranja oljk in lova na tartufe. Za vse ljubitelje pristnega in lokalnega smo izbrali 3 doživetja, ki enostavno morajo biti del vašega jesenskega obiska Istre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. PRIČAKOVANJE MLADEGA VINA

Grozdje je pobrano, vinogradi so pripravljeni na počitek, v vinskih kleteh pa vre in brbota. Na delu je armada kvasovk, ki grozdni sok spreminjajo v alkohol, kletarji v pričakovanju pregledujejo vehe in poslušajo, kdaj bo njihovo brbotanje utihnilo in bodo lahko začeli pretakati mošt. Vsi nestrpno čakamo sv. Martina, ki bo mošt spremenil v vino ter prinesel praznovanje in veselje ob praznovanju nove letine. Jesen je odlična za Okusne vinske zgodbe!

 

 

 

 

 

2. OLJKE ZA SLADOKUSCE

V oljčnikih se mastni sadeži počasi obarvajo iz zelene v rdeče-rjavo, skoraj črno. Oljkarji pregledujejo mreže, grabljice in vedra, vse kar potrebujejo za obiranje. V torklah se pripravljajo, da stisnejo prve kaplje tekočega zlata. Gospodarji pregledujejo zaloge zadnje letine oljčnega olja, ki so marsikje že pošle, saj je bila lanska letina odlična, istrsko oljčno olje pa vse bolj priljubljeno. Okušanje olja različnih sort in okusov je priložnost za slikovito in okusno predstavitev oljkarstva. Odkrijte Oljčno olje skozi čas, zagotovo dobite tudi odgovor na vprašanje, zakaj oljčnemu olju rečemo tekoče zlato.

 

 

 

 

3. LOV NA TARTUFE

V skritih kotičkih na obronkih gozdov lahko srečamo posebnega lovca. Njegov pes s smrčkom pri tleh sledi gospodarjevemu prigovarjanju. Nenadoma veselo pomaha z repom, zakoplje s tačkami med koreninami dreves, gospodar ga potreplja po glavi, pohvali in nagradi s priboljškom, potem pa vzame posebno lopatico in previdno odkopava. Z roko seže v jamico in ven potegne … tartuf. Lov na tartufe se tukaj ne konča! Po lovu si vedno privoščimo fuže (domače testenine) s tartufi ob kozarčku vina izbranega lokalnega vinarja.

 

 

 

 

 

Vabimo vas v Istro. V osrčju slovenskega oljkarstva boste okusili, vonjali in čutili sladkost in ostrino istrskega oljčnega olja, pri istrskih vinogradnikih čarobnost malvazije in refoška, s tartufarjem pa skrivnostni svet tarfufov. Zato je Istra lepa v jeseni. In tudi jesen je lepa v Istri. Se vidimo!