fbpx >
IstraTerra | Martinčkanje na soncu za uvod v spomladansko spoznavanje Istre
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, kolesarjenje, pohod, ogled, izlet, oljčno olje, oljke, oljčniki, olivno olje, sprostitev, piknik, raziskovanje
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, piknik, pohod, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, domačnost, zeleni turizem, Istra, Slovenija, odgovorni turizem, Istra Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, oljke, oljčno olje, olive, olivno olje
52263
post-template-default,single,single-post,postid-52263,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0,borderland-ver-1.12,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Martinčkanje na soncu za uvod v spomladansko spoznavanje Istre

Foto: Jošt Gantar

Pred dnevi smo podaljšali odmor za malico. V tistih nekaj sončnih dneh v začetku marca smo enostavno nujno potrebovali kavo na osrednjem koprskem trgu, lovljenje sončnih žarkov, opazovanje oživelega Titovega trga in vrvež Čevljarske ulice. Po sivem, deževnem, sneženem in z burjo obarvanem koncu februarja je celotna ekipa agencije IstraTerra potrebovala malo martinčkanja na pomladnem soncu.

Za sosednjo mizo je sedela skupina Američanov  srednjih let – štirje pari, ki so v Koper prispeli s prvo letošnjo veliko potniško ladjo. Na voljo so imeli še dve uri, sledilo je vprašanje, kam na kosilo. Zapletli smo se v pogovor. Si predstavljate, kako so se nam zasvetile oči? Za nasvet ne bi mogli najti boljšega sogovornika! Predlogov pa toliko, da bi pri nas z lahko preživeli še teden dni … 🙂

 

 

 

 

1. Šparglji

Prve letošnje smo pred kratkim že poskusili! Fritaja s špargami je bila ena od tipičnih kulinaričnih pomladnih kuharskih podvigov naših non, včasih so šparge dale v rižoto ali mineštro, da so bili želodčki polni pa so dodale kaj sladkega – fritole, hroštole ali kakšno slastno pomladansko pito. Z lokalnimi sezonskimi surovinami te lahko popeljemo Po Istri s kuhalnico. V tradicionalnem istrskem okolju vedno pripravljamo tipične istrske obroke po receptih naših non.

 

 

2. Mmmm … Domače kosilo

V Kopru so lokali, kjer si lahko privoščite odlično domačo čokolado, lokalno pivo in vino, istrski pršut, domače testenine in domači sladoled. Ko vse našteto povežemo v celoto, dobimo slastno kosilo! Kosilo bomo začinili z zeliščno soljo iz edinstvenih Sečoveljskih solin, najsevernejših še delujočih solin na Jadranu. Mestni okusi so edinstven način spoznavanja zgodovine Istre.

 

 

 

3. Piknik v oljčniku

Obrezovanje oljk se je že začelo, in spomladi je v oljčnikih sploh živahno! Ne le oljke, prebudijo se ptice, pikapolonice, čebele in drugi prebivalci oljčnikov. Skupaj lahko skočimo v 19. stoletje, spoznali boste Tono in njeno torklo (mlin za oljke), sodobne tehnike pridelave in predelave olja in oljk. Poskusili bomo olja različnih sort in okusov, vložene oljke, namaze in čokolade … V piknik košaro bomo dodali še kakšno feto pršuta in steklenico odličnega vina. V osrčju slovenskega oljkarstva boste lahko spoznali Oljčno olje skozi čas, spočili pogled in začutili spokojnost istrskega zaledja.

 

 

4. Skriti istrski kotički in čudeži narave

Kaj bi pričakovali, če vas povabimo na izlet do ušes Istre? Zeleno zavetje reke Dragonje, spokojnost solin ali nedotaknjenost Škocjanskega Zatoka so le nekatere od naravnih biserov našega istrskega dvorišča. Nanizajte želje, mi bomo spletli zgodbo. Lahko je bolj okusna, bolj aktivna ali bolj poučna, z več ali manj adrenalina, nad ali pod morsko gladino … Med odrivanjem naravnih danosti bomo z izletom po meri poskrbeli, da boste Istro občutili, okusili in doživeli.

 

 

 

Te štiri predloge smo dali tudi našim novim ameriškim prijateljem. Lačni so se odločili za drugega, siti pa dodali, da se zagotovo vrnejo, za več kot štiri ure, kolikor je trajal postanek ladje. Zaradi neverjetnih okusov, lokalnih sestavin in iskrenega odnosa.