fbpx >
IstraTerra | Recept za pobeg: Jagodni izbor pristnih kulinaričnih doživetij Istre po IstraTerrino
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, kolesarjenje, pohod, ogled, izlet, oljčno olje, oljke, oljčniki, olivno olje, sprostitev, piknik, raziskovanje
Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, piknik, pohod, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, domačnost, zeleni turizem, Istra, Slovenija, odgovorni turizem, Istra Istra, Slovenija, feelSlovenia, izlet po Istri, lokalnost, pristnost, doživetje, narava, kultura, gastronomija, tartufi,degustacija vina, vino, domače vino, domača hrana, oljke, oljčno olje, olive, olivno olje
52015
post-template-default,single,single-post,postid-52015,single-format-standard,cookies-not-set,eltd-core-1.0.3,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland child-child-ver-1.0,borderland-ver-1.12,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Recept za pobeg: Jagodni izbor pristnih kulinaričnih doživetij Istre po IstraTerrino

Pašta s šalšo, fuži s tartufi, fritaja s špargami, bobiči, bakala na belo ali rdeče, fritole, hroštole in druge dobrote. Ste katero od naštetih tradicionalnih istrskih dobrot že poskusili? Lahko vam jih opišemo, a če jih ne poznate, se bojimo, da boste dobili povsem napačno predstavo.

Kuhati sezonsko, lokalno, domače je danes modni trend, za naše none in pranone je bilo sila razmer. Če je bila letina paradižnika slaba, je bila pašta z domačo šalšo toliko boljša in bolj zaželena. Danes, v konstantni ponudbi španskega paradižnika, egiptovskih patatin ali  izraelskih bučk, dodatno vrednost nonini pašti in bobičem dviguje konstantno pomanjkanje časa in prehiter tempo. Brez večjih zadržkov vsi člani ekipe IstraTerra priznamo, da radi dobro jemo: domače, sezonsko in lokalno, v večjih količinah od priporočenega vnosa kalorij, posebej ljube so nam nonine mineštre in nedeljska kosila. Ljubezni do vsega dobrega za pod zob bo pritrdila kakšna naša fotografija. 🙂 In to je tudi glavni razlog, da skrbno vodimo evidenco manjših in večjih kulinaričnih festivalov, ki jih enostavno morate obiskati, če se, ko so na sporedu, zadržujete na našem istrskem dvorišču.

Obrnili smo običajni vrstni red in začenjamo s sladicami – že ta konec tedna bo koprske ulice napolnila s Sladka Istra. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov združuje tradicijo in sodobne slaščičarske tehnike, zagotovo boste lahko poskusili sladke izdelke slovenske Istre.

Ufff … oktobra gremo na enega najljubših gastronomskih festivalov (ja, vsi v IstraTerra smo mesojedi in obožujemo pršut :-P) v Tinjan na tradicionalni sejem istrskega pršuta. 14. in 15. oktobra vam zagotovo postane jasno, zakaj in kako se istrski pršut razlikuje od kakšnega drugega. Da ne bo pomote, poleg pršuta bo mogoče poskusiti tudi vino in jedi iz te tradicionalne istrske specialitete.

Tradicionalnih istrskih jedi ni brez odličnega istrskega oljčnega olja. Če Istro obiščete novembra, ne prezrite dnevov oljčnega olja. Vodnjan za tri dni postane središče in zbirališče oljkarjev, ljubiteljev oljčnega olja in gurmanov. Mlada oljčna olja že tradicionalno spremlja tudi ponudb tipičnih istrskih jedi, lani, na primer, so se organizatorji odločili za morske jedi v kombinaciji z oljčnim oljem.

Prav je, da hrani dodamo še vino! Različni, tudi tematski vinski sejmi potekajo po celotni Istri. Težko smo se poenotili okoli vprašanja, katerega izpostaviti. Ženski del ekipe je močno preglasoval moškega, in v naš seznam se je uvrstil sejem Smotra vina v Graćišću (tradicionalno na velikonočni ponedeljek). Z veseljem bi z vami delili njihovo spletno stran, a je nimajo. Nič se ne hecamo! Kleni Istrijani se ne dajo sodobni tehnologiji … Čeprav se nam zdi, da je za to bolj kot pregovorna istrska trma odgovoren izjemno dober obisk.

Cel kup bi jih lahko še nanizali, a naj bo to naš jagodni izbor, ki nas je vodil tudi pri snovanju IstraTerra kulinaričnih doživetij, pa naj bodo Okusne vinske zgodbe, Lov na tartufe, Oljčno olje skozi čas, Mestni okusi ali Po Istri s kuhalnico; ker vemo, da dopust težko prilagajate našemu lokalnemu dogajanju in ker ste nekateri enostavno predaleč, da bi nas vsak mesec obiskali za nekaj dni.

Ob pripravi  zapisa je ekipa postala lačna. In vi? Nima smisla, da se nam cedijo sline … Pojdimo odkrivat omamne zgodbe istrskih dobrot!